Datum objave: 31. 03. 2017.

Nedavno je provedeno istraživanje koje je bilo usmjereno na shvaćanje djelovanja kakaa (s ili bez dodatka kofeina) na raspoloženje, motivaciju i kognitivnu djelatnost, ali i energiju te psihički umor. Znanstvenici su u svoje ispitivanje krenuli s pretpostavkom da će se konzumacijom kakaa ispitanicima poboljšati pozornost, da će biti motiviraniji za ispunjavanje kognitivnih zadataka te da će se osjećati psihički i fizički odmorniji.

Ova randomizirana, dvostruko slijepa, ukrižena studija uključivala je četiri konzumacije toplih napitaka (473 mL). Topli napitci bili su kakao, kakao s dodatkom kofeina (70 mg kofeina), placebo (obojena voda s okusom) i pozitivna kontrola (placebo sa 66 mg kofeina, odnosno sami kofein). Istraživanje je provedeno na 24 ispitanika sa slabim unosom polifenola, biljnih spojeva iz kakaa s antioksidativnim svojstvima, i s osjećajem nedostatka energije. Prije konzumacije napitaka te tri puta nakon njihove konzumacije procijenilo se raspoloženje ispitanika, njihova pozornost i motivacija za obavljanje kognitivnih zadataka. Postupak se provodio najmanje svakih 48 sati te otprilike u isto vrijeme.

Rezultati su pokazali da kakao može povećati pozornost, no ne poboljšava motivaciju za rješavanjem kognitivnih zadataka te ne utječe na razinu energije i psihički umor. Također, uočeno je kako dodatak kofeina u kakao može dodatno povećati pozornost, dok kakao smanjuje tjeskobu obično izazvanu konzumacijom kofeina.

Znanstvenicima preostaje utvrditi koji se mehanizmi kriju iza ovog zanimljivog otkrića.

Izvor: BMC Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kakao,

Komentari