Vitaminoteka

Datum objave: 26. 07. 2013.

Studija objavljena u časopisu PLoS ONE ukazala je na novootkriveni utjecaj inzulina na laktaciju te objašnjava zašto u pojedinih dojilja dolazi do smanjene proizvodnje mlijeka.

Naime, autori studije ukazali su kako su mliječne žlijezde izrazito osjetljive na razine inzulina tijekom trudnoće. U žena u kojih je primijećena suboptimalna razina glukoze tijekom trudnoće je ujedno potrebno i dulje vrijeme kako bi se stvorila dostatna količina zrelog mlijeka. S obzirom da inzulin omogućava ulazak šećera u stanicu njegov manjak može usporiti proces stvaranja mlijeka bogatog proteinima, mastima te ugljikohidratima potrebnog za adekvatnu prehranu potomka. Također, otkriven je gen koji može služiti kao biomarker za otkrivanje nedostatne proizvodnje mlijeka, protein tirozin fosfataza, receptor tipa F (PTPRF).

S obzirom da je 20% majki dobi 20 do 40 godine u pred dijabetičkom stanju postoji visoki rizik od smanjene proizvodnje mlijeka zbog disregulacije inzulina.

Autori ističu kako se navedeno stanje najčešće javlja u majki s prekomjernom tjelesnom masom ili prilikom poroda u kasnijoj životnoj dobi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari