Vitaminoteka

Datum objave: 18. 03. 2014.

Fruktoza, jednostavni ugljikohidrat po kemijskom sastavu, u posljednje vrijeme se povezuje s povećanim rizikom od bolesti jetre, kardiovaskularnim bolestima i pretilošću. No, da li je stvarno fruktoza krivac za povećanih rizik od kroničnih bolesti?

Meta-analizom svih dostupnih istraživanja provedenih na ljudima, američki znanstvenici pokušali su razjasniti koliki je stvarni utjecaj fruktoze na metabolizam te rizik od kroničnih bolesti.

Analiza je pokazala kako dugoročni prekomjerni unos kalorija, bilo da je riječ o glukozi ili fruktozi, ima jednake posljedice na ljudski organizam. Iako se smatra kako fruktoza povećava rizik od masne jetre te metaboličkog sindroma, autori studije tvrde da jednak učinak ima kontinuirani prekomjerni unos bilo koje vrste jednostavnih šećera.

Znanstvenici naglašavaju kako se moramo usredotočiti na istinski problem, a to je prekomjerna konzumacija hrane, a ne okrivljavati isključivo jednostavne ugljikohidrate za bolesti jetre, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i druge kronične bolesti.

Izvor: The European Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari