Datum objave: 20. 05. 2013.

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatric promatralo je povezanost unosa malih količina formula (early limited formula (ELF)) za dojenčad tik nakon poroda u svrhu prevencije gubitka kilograma te njihov utjecaj na produljenje dojenja.

U studiji je sudjelovalo 50 novorođenčadi koji su bili stari 24 do 48 sati i koji su izgubili više od 5% na tjelesnoj masi. Dojenčad je podijeljena u dvije grupe gdje je jedna dobivala malu količinu formule u kombinaciji s majčinim mlijekom dok je druga grupa isključivo konzumirala majčino mlijeko. Rezultati su ukazali da je 95% dojenčadi iz prve grupe i dalje bilo dojeno u odnosu na samo 68% potomaka iz druge grupe.

Autori ističu kako najbolja prehrana za potomke jest majčino mlijeko te je razlog uzimanja malih količina formule za dojenčad kroz kratak period kako bi se prebrodio period nakon rođenja djeteta. Naime, nakon rođenja izlučuje se prvo majčino mlijeko (kolostrum) koje sadrži manje masti u odnosu na prijelazno te zrelo mlijeko koje uslijedi nakon 3 tjedna od poroda. Zrelo mlijeko sadrži veću količinu masti i ugljikohidrata te je ujedno kalorijski jače.

Navedenim rezultatima istaknuto je rješenje za spriječavanje gubitka na tjelesnoj masi dojenčadi te ujedno i razlog produljenja dojenja u potomaka. Autori ističu da su potrebna daljnja istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari