Ela Lučić

Datum objave: 26. 03. 2020.

Molekula koja se nalazi u mandarinama i slatkoj naranči mogla bi pomoći u borbi protiv pretilosti, kao i smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, potvrdilo je novo istraživanje na miševima.

Međutim, teorija znanstvenika o mehanizmu djelovanja je isključena. Iznova je potvrđeno otkriće prethodne studije, u kojoj su miševi podvrgnuti prehrani s visokim udjelom masti i kolesterola bili znatno mršaviji te imali smanjenu razinu masnoće u krvi i otpornost na inzulin ako su istovremeno uzimali flavonoid nobiletin iz voća.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Lipid Research prikazano je testiranje teorije znanstvenika da spomenuti flavonoid djeluje na put koji regulira način upravljanja mastima u tijelu. Ovaj regulator, naziva AMP kinaza, „uključuje“ sustav u tijelu koji sagorijeva masti kako bi se stvorila energija te zaustavila proizvodnja masti. Međutim, kada su istraživači proučavali učinke nobiletina na miševe genetski modificirane za uklanjanje AMP kinaze, učinci flavonoida bili su isti. Tim znanstvenika stoga nije uspio precizno utvrditi mehanizam. 

Ovaj nedavni rezultat još uvijek je od kliničke važnosti jer pokazuje da nobiletin neće ometati djelovanje drugih lijekova koji djeluju na sustav AMP kinaze. Primjerice, trenutna terapija za dijabetes poput metformina djeluje na taj način. 

Provedenim istraživanjem znanstvenici su pokazali da se, kod miševa koji već imaju sve negativne simptome pretilosti, može koristiti nobiletin za smanjenje tih simptoma, pa čak i za zaustavljanje nakupljanja plaka u arterijama, odnosno ateroskleroze. Sljedeći korak je provođenje ove studije na ljudima kako bi se utvrdilo ima li nobiletin iste pozitivne metaboličke učinke na ljudskom modelu. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari