Antonia Vlašić

Datum objave: 07. 04. 2022.

Uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani tijekom dužeg razdoblja može imati zaštitni učinak na razvoj srčanih bolesti i smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, pokazala je nova studija.

Već otprije je poznato kako flavanoli, biljni spojevi koje možemo pronaći u kakau, zelenom čaju, grožđu i bobičastom voću, imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Dosadašnje studije potvrdile su pozitivan utjecaj flavanola iz kakaa na krvni tlak i proširenje krvnih žila, a nova studija proučavala je dugoročni utjecaj uzimanja ekstrakta kakaa i multivitamina na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Ekstrakt kakaa u obliku dodatka prehrani sadrži velike količine flavanola koje se nikada ne bi mogle unijeti čokoladom, a da se pri tom ne unesu povećane količine šećera, masti i kilokalorija.

U novom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je više od 21 000 ispitanika koji su svaki dan nasumično dobivali kapsulu koja je sadržavala 500 mg flavanola iz kakaa, multivitaminsko-mineralni pripravak, oboje ili nijedno. Proučavao se utjecaj flavanola iz kakaa na ukupno srčano zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara, rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima, revaskularizaciju koronarnih arterija, operaciju perifernih arterija i bolest karotidnih arterija.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani smanjilo rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 27%.

Nadalje, kada su autori u obzir uzeli redovitost uzimanja kapsula, uočili su još pozitivnije rezultate - rizik od ukupnih kardiovaskularnih događaja bio je smanjen za 15%, a rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 39%.

Iako je uzimanje multivitamina povećalo nekoliko nutritivnih biomarkera, nije imalo značajan utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti. Također, nije utvrđen značajan učinak flavanola i multivitamina na pojavu karcinoma. Bitno je naglasiti kako se uzimanje flavanola u obliku dodatka prehrani i multivitamina pokazalo sigurnim za konzumaciju.

Iako su rezultati studije pokazali pozitivne učinke uzimanja flavanola iz kakaa na kardiovaskularno zdravlje, istraživači zaključuju kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se dodatno ispitalo djelovanje navedenog dodatka prehrani. Također, savjetuju provođenje zdrave i uravnotežene prehrane jer se na taj način unose flavanoli iz prirodnih izvora.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari