Ela Lučić

Datum objave: 01. 01. 2021.

Znanstvenici su otkrili kako je uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani s visokim udjelom dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid) rezultiralo povećanjem razine testosterona kod pretilih muškaraca.

Rezultat proizlazi iz sekundarne analize podataka veće studije provedene kako bi se ispitali učinci uzimanja navedenog dodatka prehrani na inzulinsku rezistenciju tijekom 12 tjedana. Dob ispitanika bila je u rasponu od 38 do 63 godine, a tjelesna masa ispitanika u rasponu od onih s umjerenom prekomjernom tjelesnom masom do značajno pretilih.

U ovoj studiji znanstvenici nisu primijetili nikakve učinke ovisne o spolu. Međutim, analizirajući podatke isključivo muškaraca, primijetili su kako je uzimanje ribljeg ulja značajno povisilo razinu testosterona u usporedbi s placebom. Dodatak prehrani sadržavao je 430 mg DHA i 60 mg EPA (engl. Eicosapentaenoic acid) po gramu ribljeg ulja. Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje kapsule ribljeg ulja od 2 grama, tako da je svaki ispitanik uzimao 860 mg DHA i 120 mg EPA svaki dan tijekom 12 tjedana.

Zaključno, uzimanje ribljeg ulja s visokim udjelom DHA u obliku dodatka prehrani povezano je s povećanjem koncentracije testosterona u muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću u usporedbi s placebom.

Promjene testosterona u muškaraca usko su povezane sa smanjenjem razine dihomo gama-linolenske kiseline, višestruko nezasićene omega-6 masne kiseline, i arahidonske kiseline u membranama eritrocita, zaključili su autori studije.

Stručnjaci ističu kako su rezultati ove sekundarne analize vrlo zanimljivi, ne samo zbog uočenog utjecaja ribljeg ulja s visokim udjelom DHA na razinu testosterona, već zbog mogućnosti upotrebe DHA u liječenju muškaraca s blagim hipogonadizmom.

Izvor: Prostaglandins, Leukotrienes i Essential Fatty Acids

Pošalji prijatelju na email

Komentari