Ela Lučić

Datum objave: 09. 12. 2020.

Cink i bakar, kao i nekoliko vitamina, igraju ulogu u razvoju muških spolnih stanica i njihovoj zaštiti od oksidacijskog stresa, s mogućim učincima na plodnost muškaraca.

Pretilost je povezana s nekoliko poremećaja sjemena, kao i s nedostatkom pojedinih nutrijenata uslijed nekvalitetne prehrane. Štoviše, pretilost kao upalno stanje uzrokuje iscrpljivanje molekula antioksidansa. Metabolička kirurgija (poznata kao barijatrijska kirurgija) vrlo je učinkovit pristup u liječenju prekomjerne tjelesne mase i rješavanju pridruženih popratnih bolesti. Međutim, iako se razina reproduktivnih hormona vraća na normalne vrijednosti nakon gubitka kilograma, u studijama je uočena promjena ili čak pogoršanje karakteristika sjemena nakon operacije. Autori nedavno provedene studije predlažu kako bi u to mogle biti uključene promjene nutritivnog statusa koji se dogode nakon operacije, ponajviše u koncentraciji nekih elemenata u tragovima, posebno cinka i bakra, kao i pojedinih vitamina.

U navedenoj studiji, znanstvenici su tijekom dvije godine pratili skupinu od 20 muškaraca u dobi od 32 do 48 godina, s pretilošću 2. ili 3. stupnja koji su podvrgnuti barijatrijskom zahvatu. Nakon zahvata, svi su pacijenti svakodnevno uzimali multivitaminske i mineralne dodatke prehrani. Nakon 3, 6, 12 i 24 mjeseca provedeni su krvni testovi kako bi se analizirale vrijednosti pojedinih elemenata u tragovima. Nakon dvije godine praćenja došlo je do vrlo važnog i značajnog gubitka kilograma. Rješavanje popratnih bolesti pretilosti postignuto je kod većine pacijenata.

Nedostatak bakra zabilježen je kod 27% ispitanika, nedostatak cinka kod 33% ispitanika, a nedostatak željeza kod 20% ispitanika. Nedostatak vitamina D uočen je kod 27% ispitanika, a nedostatak retinola i kobalamina kod 7% ispitanika.

Na kraju studije, 18 ispitanika i dalje je moralo uzimati kobalamin u obliku dodatka prehrani, 16 ispitanika vitamin D, 5 ispitanika retinol, 12 ispitanika željezo, 6 ispitanika cink i 5 ispitanika bakar u obliku dodatka prehrani.

Analizom kvalitete sjemena uočeni su abnormalni parametri kod svih ispitanika: niska koncentracija sjemena zabilježena je kod 60% ispitanika, smanjena pokretljivost kod 58% i abnormalna morfologija kod 63% ispitanika. Suprotno tome, koncentracije reproduktivnih hormona u serumu su se povećale, što pokazuje povoljan hormonalni odgovor na proces stvaranja muških spolnih stanica. Znanstvenici ističu kako bi se u budućim studijama trebalo usmjeriti na utvrđivanje utjecaja rutinskog uzimanja mineralnih dodataka prehrani nakon metaboličkih operacija na poboljšanje kvalitete sjemena.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari