Datum objave: 04. 12. 2013.

Bakterije probavnog sustava predstavljaju ne samo važan obrambeni sustav organizma nego i ključan čimbenik koji utječe na razgradnju hrane i apsorpciju nutrijenata. Naime, djelovanjem enzima i bakterija, hrana se razgrađuje na manje komponente u probavnom traktu pri čemu se apsorbiraju nutrijenti. Neuravnoteženim unosom makro i mikronutrijenata dolazi do neuhranjenosti koja može povećati rizik od različitih oboljenja.

Švedska studija , objavljena je u časopisu Cell Host & Microbe, pojašnjava važnost bakterija koje u kratkom roku moraju adekvatno razgraditi hranu i pritom onemogućiti „lošim“ bakterijama da nastane probavni trakt. Nadalje, apsorpcija nutrijenta uvelike će ovisiti o vremenu potrebnom za prolazak hrane kroz probavni trakt. Ukoliko dođe do manjka razgrađenih komponenti u crijevu tada dolazi do povećanog izlučivanja specifičnog hormona, primarno zaduženog za regulaciju apetita i razine inzulina u krvi. Povećanom razinom tog hormona ubrzava se brzina razgradnje hrane, a samim time i procesa apsorpcije nutrijenata.

Važnost otkrića leži u razvoju potencijalnih strategija protiv neuhranjenosti i bolestima povezanim uz po život opasnog medicinskog stanja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari