Datum objave: 19. 01. 2017.

U starijoj dobi konzumacijom alkoholnih pića povećavaju se rizici od fizioloških promjena. Starije osobe osjetljivije su na alkohol upravo zbog oslabljenog organizma u starosti, koji sa sobom nosi kronične bolesti i češći unos lijekova.
Nedavno je istraženo koliko alkohola konzumiraju starije osobe, uključujući i konzumaciju velike količine alkohola u kratkom roku, a istražene su i posljedice njegove konzumacije.

Znanstvenici su proučavali samostalne procjene osoba starijih od 50 godina o njihovoj konzumaciji alkoholnih pića. Uočili su povećanje sveukupne konzumacije u prethodnih godinu dana, povećanje konzumacije u prethodnih mjesec dana te povećanje konzumacije velike količine alkohola u kratkom roku. Uz konzumaciju narastao je i broj alkoholom izazazvanih poremećaja (akutna intoksikacija, sindrom ovisnosti, apstinencijski sindrom, psihotični poremećaj, sindrom amnezije i drugi mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja).

Rezultati su također pokazali da muškarci mnogo više konzumiraju velike količine alkohola u kratkom roku te imaju mnogo više alkoholom izazvanih poremećaja od žena. Međutim, brojke istih parametara sve više rastu i u ženskoj populaciji.
Starija populacija u velikoj je opasnosti zbog konzumiranja alkoholnih pića upravo zbog toga što on povećava rizik od ozljeda i utječe na kronične bolesti. Može oslabiti već krhko zdravlje pa se preporučuje njegov umjeren unos – čaša vina uz ručak ili večeru nikako ne škodi.

Izvor: Drug and Alcohol Dependence

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, stariji,

Komentari