Datum objave: 20. 01. 2010.

Studija provedena u Velikoj Britaniji sugerira kako konzumacija vina koja sadrže manje od 10% alkohola može smanjiti izglede za razvoj nekih oblika karcinoma.

Nalazi se temelje na podacima prikupljenima 2007. godine koji su ukazali na povezanost konzumacije alkohola i raka.

Većina vina sadrži između 13 i 14% alkohola.

Prema postojećim preporukama, muškarci ne bi trebali piti više od dvije doze alkoholnih pića dnevno, dok bi se žene trebale ograničiti na najviše jednu dozu alkoholnih pića na dan.

Poznato je kako povećanje dnevnog unosa alkohola za oko 10 grama (nešto više od jedne doze nekog alkoholnog pića) može dovesti do povećanja rizika za rak.

Prema novim podacima, dnevni unos oko 250 mililitara vina s manje od 10% alkohola smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma debelog crijeva, grla, jednjaka i dojke.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari