Maja Biličić

Datum objave: 04. 10. 2017.

U nedavnom istraživanju znanstvenici su ispitali utjecaj blage intoksikacije alkoholom na kreativnost pojedinaca.

U randomiziranoj, placebom kontroliranoj studiji sudjelovalo je 70 mladića i djevojaka dobi 19 do 32 godine. Ispitanicima su procijenjene kreativnost i izvršne funkcije prije i nakon konzumacije piva s alkoholom (Göser Zwickl, 5,2% alkohola) ili bezalkoholnog, placebo piva (Göser Naturgold, manje od 0,5% alkohola). Količina alkohola koju su ispitanici konzumirali određena je prema individualnom spolu, dobi i težini. Ispitanici nisu smjeli piti alkohol i konzumirati drogu 24 sata prije testiranja, niti konzumirati kofein 2 sata prije testiranja. Nasumičnim odabirom raspoređeni su u dvije grupe.

Rezultati su pokazali da su blaga intoksikacija i oslabljena kontrola nad kognitivnim sposobnostima dovele do povećane kreativnosti. Drugim riječima, alkohol je umanjio uspješnost izvršnih funkcija, no pospješio je kreativnost i divergentno mišljenje.

Znanstvenici zaključuju da se malim slabljenjem kontrole nad kognitivnim sposobnostima mogu otvoriti vrata određenim aspektima kreativnosti, i to bez negativnog utjecaja na druge osobe. Međutim, naglašavaju da se ove rezultate ne smije protumačiti kao da isključivo intoksikacija alkoholom potiče kreativnost.

Izvor: Science Direct
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari