Datum objave: 16. 08. 2011.

Prema podacima objavljenim u časopisu The New England Journal of Medicine, nije najbolje rješenje u smanjenju gorućeg problema, epidemije pretilosti, jesti umjereno, jesti manje kalorija i izbjegavati masti. Samo brojanjem kalorija ne postižemo puno - važniji je izvor tih kalorija, odnosno koju hranu jedemo. Postoji „ dobra“ i „loša“ hrana, a tvrdnja da sve treba jesti umjereno je nažalost samo isprika da se jede štogod se poželi.

Hrana koja najviše pridonosi povećanju tjelesne mase:
• Prženi krumpirići, čips
• Pića zaslađena šećerom
• Crveno meso i mesne prerađevine
• Slatkiši i deserti
• Rafinirane žitarice - bijelo brašno, bijela riža
• Pržena hrana
• 100%-tni voćni sokovi
• Maslac

Hrana koja pridonosi smanjenju tjelesne mase:
• Voće
• Povrće
• Cjelovite žitarice

Neutralni učinak na tjelesnu masu imaju:
• Mliječni proizvodi (niskomasni ili punomasni) – mlijeko, jogurt, sir

Osim hrane i tjelesne aktivnost, učinak na tjelesnu masu imaju i:
• duljina spavanja – deblji su ljudi koji spavaju manje od 6 sati i više od 8 sati
• gledanje televizije – duljina vremena provedenog ispred TV-om proporcionalna je tjelesnoj masi
• alkohol – sve više od jedne čaše vina na dan pridonosi povećanju tjelesne mase

Ljudi ne postaju pretili preko noći – to je proces koji traje, a kojeg podržavaju ukorijenjene loše prehrambene navike i tjelesna neakttivnost. No, potrebne su tek manje promjene načina života da se učine velike promjene u održavanju poželjne tjelesne mase i zdravog tijela.

Pošalji prijatelju na email

Komentari