Maja Biličić

Datum objave: 10. 07. 2017.

Znanstvenici su pronašli novi način ciljanja receptora specifičnih upravo za regulaciju apetita miševa, što bi moglo dovesti do razvoja novih lijekova protiv pretilosti, pokazala je nova studija.

Receptori hormona štitnjače reguliraju apetit, živčani sustav, tjelesnu temperaturu i razinu kolesterola u krvi pa bi potencijalni lijekovi za regulaciju apetita morali biti vrlo specifični kako ne bi došlo do njihova nepovoljnog utjecaja na druge sustave.

Novim istraživanjima znanstvenici su došli do načina ciljanja isključivo tih receptora koji se nalaze samo u hipotalamusu, dijelu mozga koji regulira apetit. Ovo bi istraživanje moglo dovesti do razvoja novog oblika lijeka protiv pretilosti.

U svrhe istraživanja znanstvenici su u dvije grupe podijelili 21 miša tjelesne mase 20 g. Miševima samo jedne grupe ubrizgali su viruse koji su im onesposobili specifične receptore hormona štitnjače u mozgu te su zatim pustili obje grupe miševa da jedu koliko god mogu.

Podaci su pokazali da je virus uistinu onesposobio ciljane receptore miševa jedne grupe. Ti su miševi jeli mnogo više te im je tjelesna masa narasla dvostruko u usporedbi s miševima druge grupe čiji je apetit ostao normalan, a receptori aktivni.

Znanstvenici zaključuju da ciljanjem određenih receptora u mozgu mogu promijeniti apetit miševa bez ikakvih nuspojava. Upravo taj bi se način smanjenja apetita u budućnosti mogao primijeniti i na ljudima, a lijek temeljen na ovim podacima mogao bi uspješno prkositi pretilosti. Potrebna su dodatna istraživanja s obzirom na složenost postupka i moguće komplikacije.

Izvor: Materials

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: apetit, Debljina i mršavljenje,

Komentari