Maja Biličić

Datum objave: 03. 05. 2019.

Nedavnim istraživanjem objavljenim u časopisu Obesity utvrđeno je da se osobe koje uspješno održavaju tjelesnu masu nakon gubitka kilograma ponajviše oslanjaju na tjelesnu aktivnost kako bi održali ravnotežu energije, a ne na ograničeni unos hrane. Riječ je o osobama koje su izgubile više od 13 kg i uspješno održale novu tjelesnu masu duže od godinu dana.

Znanstvenici su proučavali pojedince koji uspješno održavaju tjelesnu masu nakon gubitka kilograma u usporedbi s dvije druge skupine: kontrolnom skupinom s normalnom tjelesnom masom (s indeksom tjelesne mase sličnim trenutačnom indeksu ciljne skupine) i kontrolnom skupinom s pretilim osobama, odnosno osobama prekomjerne tjelesne mase (s indeksom tjelesne mase sličnim onom koji je ciljna skupina imala prije gubitka mase).

Ispitanici iz ciljne skupine imali su tjelesnu masu od otprilike 68 kg (kao i ispitanici iz prve kontrolne skupine), dok su ispitanici iz druge kontrolne skupine imali tjelesnu masu od otprilike 97 kg.

U istraživanju se mjerila ukupna dnevna potrošnja energije metodom dvostruko označene vode. Ovom metodom znanstvenici su mogli precizno odrediti potrošnju energije pojedinca analizom uzoraka urina tijekom jednog do dva tjedna od unosa doze dvostruko označene vode. Riječ je o vodi u kojoj su atomi vodika i kisika zamijenjeni, odnosno označeni rijetkim izotopom istih elemenata kako bi ih se lakše pratilo.

Znanstvenici su metodom mjerili spomenutu ukupnu dnevnu potrošnju energije za vrijeme odmora u odnosu na potrošnju za vrijeme tjelesne aktivnosti. Dobivenim je rezultatima utvrđeno da potrošnja energije tijekom tjelesne aktivnosti snažno korelira s gubitkom i dobivanjem tjelesne mase u razdoblju od šest godina.

U usporedbi s prvom kontrolnom skupinom, količina potrošenih i unesenih kalorija svaki je dan bila znatno veća kod ispitanika ciljne skupine (300 kcal/dan), dok se nije značajno razlikovala od ispitanika druge kontrolne skupine. Nadalje, količina kalorija potrošenih tjelesnom aktivnošću u ciljnoj je skupini bila za 180 kcal veća nego u kontrolnim skupinama, što je vjerojatno rezultat dnevne količine napravljenih koraka (12 000 ciljna skupina, 9000 prva kontrolna skupina, 6500 druga kontrolna skupina).

Utvrđeno je da pojedinci koji uspješno održavaju tjelesnu masu nakon njenog smanjenja konzumiraju sličan broj kalorija na dan kao i pojedinci prekomjerne tjelesne mase, no zbog visoke učestalosti tjelesne aktivnosti u mogućnosti su izbjeći ponovno dobivanje na tjelesnoj masi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari