Datum objave: 20. 12. 2011.

Nedavno je objavljeno da se povremena dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pokazala superiornijom u odnosu na standardnu svakodnevnu restrikcijsku dijetu, provođenu s ciljem smanjenja tjelesne mase i sniženja vrijednosti inzulina u krvi.

Izbjegavanje ugljikohidrata barem dva dana na tjedan pokazalo se kao bolji prehrambeni pristup od standardne dijete, s restrikcijom energije, u sprečavanju karcinoma dojke i ostalih bolesti.

Zanimljivo je da intermitentna dijeta (samo dva dana u tjednu) koja ograničuje samo unos ugljikohidrata, ali dopušta konzumaciju proteina i zdravih masnoća (nemasno meso, masline, orašasti plodovi) jednako učinkovita kao i intermitentna dijeta koja se temelji i na restrikciji kalorija i na restrikciji ugljikohidrata.

Poznato je da su gubitak tjelesne mase i sniženje vrijednosti inzulina u krvi potrebni za prevenciju karcinoma dojke, no to je dosta teško postići i održati konvencionalnim prehrambenim pristupima, stoga su ova otkrića ohrabrujuća.

Izvor: Genesis Prevention Center, University Hospital, South Manchester

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari