Datum objave: 18. 04. 2016.

Prema podacima koje su u novom istraživanju obradili liječnici Klinike Cleveland u američkoj saveznoj državi Ohio, primjećeno je da osobe mlađe dobi i nepoželjnog životnog stila sve češće doživljavaju srčani udar, bez obzira na bolje razumijevanje rizičnih čimbenika i načina prevencije bolesti srca.

U istraživanju je analizirano preko 3 900 slučajeva srčanog udara s elevacijom ST-segmenta – tzv. STEMI, najopasnijeg tipa srčanog udara, koji su bili zabilježeni u klinici tijekom razdoblja od 1995. do 2014. godine.

Rezultati su pokazali da se tijekom navedenih 20 godina prosječna dob STEMI-pacijenata smanjila s 64 na 60 godina te da je učestalost pretilosti među njima porasla s 31 na 40 %, a dijabetesa s 24 na 31 %. Nadalje, značajno je porastao i udio pacijenata s visokim krvnim tlakom te udio pušača.

Budući da većina navedenih poremećaja i nepravilnih životnih navika predstavlja rizične čimbenike srčanog udara na koje je moguće utjecati, autori su zaključili kako se u zdravstvenom sustavu treba staviti veći naglasak na prevenciju. Pojedincima bi se tijekom rutinskih pregleda, prije razvoja kardiovaskularnih problema, trebala bolje naglasiti važnost zdravog načina života – smanjenja tjelesne mase, pravilne prehrane i redovite i odgovarajuće tjelovježbe.

Izvor: ACC's 65th Annual Scientific Session

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari