Dvjestotinjak pacijenata s bubrežnim kamencima je vodilo dnevnik prehrane i izmjereni su im krvni tlak i koncentracija kalija u urinu.
Pokazalo se da oni koji jedu više voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih mliječnih proizvoda imaju veću koncentraciju kalija u urinu. Oni koji su jeli više crvenog mesa i pili zaslađene sokove su imali niže koncentracije kalija. Oni su s više kalija u urinu su imali i niži BMI i niži krvni tlak.
Autori studije su oduševljeni ovim vrlo jednostavnim načinom procjene kakvoće prehrane iako se radi o mjerenju kalija u urinu skupljanom tijekom 24 sata što i nije previše jednostavno. U istraživanjima koja će uslijediti planira se provjera djelotvornosti testa i među drugim pacijentima te smišljanje kako skupljanje 24-satnog urina zamijeniti nečim jednostavnijim, a još uvijek dovoljno preciznim.
Izvor: The Journal of Nutrition