Datum objave: 23. 12. 2015.

Osobe koje su preživjele karcinom pod većim su rizikom od njegove ponovne pojave, ali i od razvoja drugih kroničnih bolesti. Smatra se da poželjne životne navike, poput pravilne prehrane i redovite tjelovježbe, mogu poboljšati zdravstveno stanje ovih pojedinaca, no malo je istraživanja na ovu temu. Stoga je skupina američki znanstvenika odlučila ispitati učinkovitost jednog programa za poboljšanje kvalitete života osoba koje su preživjele karcinom, koji spaja vrtlarstvo s pravilnom prehranom.

Naime, u sklopu programa sudionici su imali pristup urbanom vrtu u kojeg su mogli doći na berbu sezonske hrane nekoliko puta na tjedan, a uz to su pohađali tečajeve kuhanja. Nadalje, slušali su i edukativna predavanja o najnovijim saznanjima i važnosti prehrane u borbi protiv karcinoma te su im svakodnevno na raspolaganju bili dijetetičari koje su mogli kontaktirati i putem interneta.

Istraživanje je pokazalo da su nakon četiri mjeseca sudjelovanja u programu, ispitanici smanjili svoju tjelesnu masu, koncentraciju glukoze i kolesterola u krvi te povećali razinu tjelesna aktivnosti, a znatno im se poboljšala i kvaliteta prehrane.

Smatra se da ove pozitivne promjene mogu značajno doprinijeti smanjenju rizika od ponovne pojave karcinoma i drugih povezanih bolesti. No, prema autorima istraživanja, bitnu ulogu mogu imati i psihološki čimbenici koje je teško „izmjeriti“. Kontakt s prirodom tijekom vrtlarenja može opustiti i pružiti utjehu u teškim trenucima, što vjerojatno također znatno doprinosi zdravlju.

Izvor: Food and Nutrition Conference and Expo 2015

Pošalji prijatelju na email

Komentari