Datum objave: 12. 04. 2010.

Studija američkih znanstvenika dovela je u pitanje vjerovanje kako prehrana koja obiluje voćem i povrćem može pružiti zaštitu od razvoja malignih bolesti.

U studiji je sudjelovalo više od 470 000 ispitanika iz deset europskih zemalja, a rezultati otkrivaju slabu povezanost visokog unosa voća i povrća i smanjenog rizika od karcinoma.

Protektivan učinak voća i povrća otkriven je kod ispitanika koji konzumiraju alkohol više nego što je preporučeno međutim zaštitnu ulogu voće i povrće ima samo na karcinom čiji nastanak se povezuje s alkoholom ili pušenjem.

Autori navode kako bi se buduća istraživanja trebala usredotočiti na potencijalne blagodati specifičnog voća i povrća te utjecaj njihove konzumacije od malih nogu na zdravlje.

Izvor: Journal of the National Cancer Institute

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari