Uočena veza između konzumacije luka i rizika od razvoja osteoporoze
Švicarski istraživači izvjestili su da komponenta luka smanjuje rizik za razvoj osteoporoze kod miševa.. Aktivna komponenta nije niti kalcij, niti magnezij, niti vitamin D ili negi drugi vitamin ili mineral neophodan za zdravlje kostiju. Aktivna komponenta je tvar zvana GPCS.
Istraživači Sveučilišta u Bernu hranili su miševe sušenim lukom. Potom su im injektirali tvari koje ubrzavaju gubitak koštane mase. Uočili su, da su miševi hranjeli lukom imali manji gubitak koštane mase nego miševi koji luk nisu dobivali.
Nadalje, istraživači su izolirali koštane stanice miševa te potom te stanice izložili paratireoidnom hormonu, hormonu koji povećava gubitak koštane mase. Nakon toga, neke stanice su tretirane ekstraktom luka.
Pokazano je da je GPCS jedina komponenta koja je spriječila uništavanje koštanih stanica.
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry, May 4, 2005.