Datum objave: 16. 09. 2016.

Prema novoj analizi objavljenoj u časopisu Nutrients, zamjena samo jednog serviranja šećerom zaslađenog pića s vodom može pomoći pri mršavljenju.

U analizi su bili korišteni podaci prikupljeni u jednom američkom javnozdravstvenom istraživanju koje je obuhvatilo preko 19 700 odraslih ispitanika te ih je pratilo tijekom pet godina. S obzirom na prehrambeni unos te promjene tjelesne mase ispitanika, procijenjeno je da bi zamjena 240 mL (1 šalice) šećerom zaslađenog pića s istim volumenom vode mogla doprinijeti znatno manjem energetskom unosu te manjoj raširenosti pretilosti kod osoba koje zaslađene napitke konzumiraju svakodnevno.

Nadalje, primijećeno je da bi navedena zamjena mogla poboljšati i kvalitetu unosa tekućine koja se određuje tzv. Healthy Beverage Indeksom (HBI).

Inače, HBI predstavlja bodovni sustav koji služi za individualnu procjenu unosa tekućine na način da pojedincima dodjeljuje veći broj bodova ukoliko imaju poželjnije navike. Veći HBI u istraživanjima se pokazao povezan s povoljnijim razinama kolesterola u krvi i nižim rizikom od visokog krvnog tlaka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mršavljenje, napitci, voda,

Komentari