Datum objave: 10. 10. 2013.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology provela je istraživanje na reprezentativnom uzorku ispitanika od preko 451,000, u 10 zemalja tijekom 13 godina. Autori studije su ovim istraživanjem potvrdili pozitivan učinak konzumacije voća i povrća na smanjenje rizika od smrtnosti i to posebice u slučaju kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati studije pokazali su da se unosom 569 g voća i povrća dnevno smanjuje rizik od smrtnosti za 10 % te odgađa smrt za prosječno 1.2 godine u odnosu na unos manji od 249 g dnevno. Nadalje, povećanjem unosa voća i povrća za 200 g dnevno se smanjuje rizik od smrtnosti za 6 %. Prehrana bogata voćem i povrćem doprinosi smanjenju rizika od smrtnosti, posljedično kardiovaskularnim bolestima, za 15 %. Unosom isključivo voća nije uočen nikakav utjecaj na rizik od smrtnosti dok unosom samo povrća, posebice sirovog, je uočeno smanjenje rizika za 16 %.

Nadalje, učinak po zdravlje vidljiv je posebice u osoba s povećanim unosom alkohola (smanjeni rizik od 40 %), pretilih (smanjeni rizik od 20 %) te potencijalno i u pušača.

Autori studije objašnjavaju kako visoki unos antioksidansa putem povrća i voća koji smanjuju razine oksidativnog stresa ujedno smanjuje i razvoj kroničnih bolesti. Ističu kako je ovom studijom potvrđeno da se konzumacijom voća i povrća doprinosi smanjenom riziku od smrtnosti i razvoja kroničnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari