Datum objave: 09. 07. 2015.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care, njujorški znanstvenici su primijetili da redoslijed kojim konzumiramo određenu vrstu hrane može imati značajan utjecaj na razinu glukoze u krvi nakon jela.

Istraživanje je bilo provedeno na 11 odraslih osoba s pretilosti i dijabetesom tipa 2 koji su uzimali metformin – lijek koji pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Ispitanici su u dva navrata, koja je dijelio jedan tjedan stanke, trebali konzumirati obrok koji je bio sastavljen od pečenih pilećih prsa, parene brokule s maslacem, zelene salate s rajčicom, peciva i soka od naranče. Prvi dan istraživanja ispitanici su prvo trebali pojesti hranu bogatu ugljikohidratima – pecivo i sok, a hranu bogatu proteinima i mastima te povrće 15 minuta poslije. Drugi dan istraživanja redoslijed je bio obrnut – hranu bogatu ugljikohidratima ispitanici su trebali unijeti nakon povrća i hrane bogate proteinima i mastima.

Analiza prikupljenih uzoraka krvi pokazala je da je 30, 60, odnosno, 120 minuta nakon obroka glukoza u krvi bila 29 %, 37 %, odnosno, 17 % niža kada su ispitanici prije hrane bogate ugljikohidratima konzumirali povrće i hranu bogatu proteinima. Slično je primijećeno i za razinu inzulina koja je također bila znatno niža kada su ispitanici prvo unijeli proteine, a zatim ugljikohidrate.

Autori su zaključili kako ova saznanja imaju poseban značaj za osobe s dijabetesom kojima je teško učiniti drastične korake u pogledu promjene svoje prehrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari