Datum objave: 17. 03. 2016.

Visoki unos kofeina, koji se definira kao 500-600 mg na dan, može uzrokovati neke tegobe kod odraslih – poput nervoze, anksioznosti, drhtanja, problema sa spavanjem, ubrzanog rada srca, pa čak i smrti. Međutim, navedeni simptomi se kod djece i adolescenata mogu primijetiti već i kod nižeg unosa od 100-400 mg kofeina. Stoga se ovo osjetljivoj populaciji ne preporučuje unos veći od 100 mg kofeina dnevno. Svejedno, smatra se da unos kofeina među mladima sve više raste, a u novom kanadskom istraživanju ovo je i podrobnije ispitano.

Analiza podataka o učestalosti konzumacije pića s kofeinom prikupljenih od 166 kanadskih srednjoškolaca pokazala je da čak 45 % njih pića s kofeinom unosi 1-6 puta tjedno, a 11 % svakodnevno. Samo 5 % ispitanih tinejdžera navelo je da ne unosi kofein.

Kao glavni razlog unosa pića s kofeinom ispitanici su naveli pozitivan utjecaj na pažnju, no primijećeno je i da mnogi nisu svjesni sadržaja kofeina u nekim napicima, posebice čaju i gaziranim bezalkoholnim pićima. Nadalje, zapaženo je da bitnu ulogu u poticanju konzumacije imaju oglašivači, ali i društvena sredina. Primjerice, mnogi roditelji koji ujutro piju kavu, nude je i svojoj djeci, a u vršnjačkim skupinama se na unos pića s kofeinom gleda kao na naviku „odraslih“.

Prema mišljenju stručnjaka ovi podaci ukazuju na nužnost edukacije mladih o skrivenim izvorima kofeina, kao i o preporučenom dnevnom unosu te štetnim posljedicama njegovog prekoračivanja.

Izvor: Journal of Nutrition Education and Behavior

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: adolescenti, kava, Zdravlje djece,

Komentari