Vitaminoteka

Datum objave: 23. 12. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Pediatric Research, nedovoljan unos željeza kod majki tijekom drugog stanja može nepovoljno utjecati na razvoj mozga djeteta.

U istraživanju je sudjelovalo 40 zdravih trudnica adolescentica kojima je ispitan unos željeza tijekom trudnoće, te je uspoređen sa snimkama mozga njihove djece 20 dana nakon poroda. Snimke mozga bile su dobivene snimanjem posebnom tehnikom magnetske rezonancije, a proučavana je tzv. siva tvar u mozgu.

Rezultati su pokazali da je viši unos željeza bio povezan s većom kompleksnosti, pa tako i razvijenosti sive tvari u moždanoj kori, što je u suglasnosti s brojnim prethodnim istraživanjima na životinjama koja su pokazala da nedostatak željeza kod skotnih ženki negativno utječe na kognitivni razvoj mladunaca.

Također, ovo istraživanje samo je jedno u nizu koje je pokazalo da neadekvatna prehrana tijekom trudnoće negativno utječe na razvoj djece. Inače, 14 ispitanica od njih 40 imalo je blagi oblik anemije iako su primale odgovarajuću zdravstvenu njegu. Ovo na žalost ne čudi s obzirom da je anemija veliki problem, kako u razvijenim, tako i u manje razvijenim zemljama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: trudnoća, Trudnoća i dojenje, željezo,

Komentari