Unos voća i povrća jača kosti u razdoblju adolescencije

Datum objave: 06. 10. 2005.

Sve više studija sugerira da unos voća i povrća, a ne isključivo kalcija, pomaže u izgradnji čvrstih kostiju tijekom adolescencije. Nova kanadska studija također je pokazala da je unos voća i povrća, neovisno od unosa kalcija, povezan sa većom gustoćom koštane mase kod dječaka adolescenata.

Studija je otprilike potvrdila rezultate prošlogodišnje irske studije prema kojoj dvanaestogodišnje djevojčice koje unose najviše voća imaju veću gustoću koštane mase od djevojčica koje unose umjerenu koluičinu voća.
U studiji je sudjelovalo više od 150 dječaka i djevojčica dobi između 9 i 20 godina. Svakih šest mjeseci ispitivane su njihove prehrambene navike, uzimane antropometrijske mjere te mjerena tjelesna aktivnost.

Rezultati su pokazali da su dječaci koji su unosili najviše voća i povrća imali najveću akumulaciju minerala u kostima tijekom djetinstva i adolescencije. Kako bi se utvrdila gustoća koštane mase, svake godine, u jesen, je mjeren sadržaj minerala u kostima.
Za razliku od irske studije, ova nije pokazala blagotvoran utjecaj unosa voća i povrća na gustoću koštane mase djevojčica.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition (vol 82, no 3, 700-706)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijete, djeca, kosti,

Komentari