U novom radu objavljenom u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, stručnjaci su istražili svjetske trenove unosa šećera, a primijetili su da se, globano gledajući, udio šećera u prehrani ljudi povećava.
Podaci iz SAD-a su, primjerice, pokazali da 74% pakiranih prehrambenih proizvoda sadrži neku vrstu sladila, a čak 68 % sadrži šećer, koji se često skriva pod „drugim nazivima“ – na primjer, fruktozno-glukozni sirup.
Poseban porast primijećen je za prodaju šećerom zaslađenih pića, a smatra se da je česta konzumacija istih glavni krivac globalnog povećanja unosa šećera. Najveće povećanje prodaje zaslađenih pića zamijećeno je u Čileu, ali nepoželjan trend slijede i mnoge druge zemlje s niskim do srednjim prihodima. Trenutno, Latinska i Sjeverna Amerika, Australazija i Zapadna Europa predstavljaju područja s najvišim unosom. Međutim, u ovim područjima, izuzev Latinske Amerike, konzumacija šećera na sreću polako se počinje smanjivati.
U nekim zemljama navedeni povoljan tren posljedica je uvođenja poreza na zaslađena pića, stoga je u radu ovo predstavljeno kao vrlo korisna javnozdravstvena i politička odluka. No, napomenuto je i da bi državna tijela možda trebala dodatno regulirati i reklamiranje pića sa šećerom, kao i sadržaj njihovih deklaracija.