Josip Rešetar

Datum objave: 16. 08. 2017.

Srčani bolesnici koji ne unose dovoljno polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) imaju veću stopu popratnih upala, zaključak je novijeg znanstvenog istraživanja.

Unos omega-3 i omega-6 masnih kiselina već se dugi niz godina povezuje sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularne bolesti simptomatski se očituju brojnim popratnim upalama koje najčešće rezultiraju pojavom aterosklerotičnih krvnih žila zbog nakupljanja lipoproteina na oštećenim dijelovima stijenki žila. Tijekom upale tijelo proizvodi molekule poput C reaktivnog proteina ili pak interleukina (IL), koje služe kao signalne molekule upalnih stanja, a u istraživanjima se koriste kao biomarkeri.

U ukriženom istraživanju promatrano je kako unos masnih kiselina utječe na upalne biomarkere. Za razliku od većine prethodnih istraživanja, gdje su kao izvor omega-3 masnih kiselina korištene eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA), u ovom istraživanju je korištena alfa-linolenska masna kiselina (ALA).

Rezultati su pokazali da je povišen unos ALA bio povezan sa smanjenjem upalnih biomarkera. Ukupan unos polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) se kao i u prijašnjim istraživanjima povezivao s manjom proizvodnjom upalnih biomarkera. Međutim, pomalo iznenađujuće otkriće istraživanja se ogledalo u tome da povišen unos omega-6 masnih kiselina utječe također na smanjenje proupalnih markera, što je bilo u suprotnosti s većinom dotad objavljenih radova. Znanstvenici takav fenomen pripisuju paralelno većem unosu omega-3 masnih kiselina koje omjer unosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina održavaju prihvatljivim.

Dodatno se naglašava potreba za novim i proširenijim istraživanjima koja će utvrditi količinu i omjer polinezasićenih masnih kiselina potrebnih za smanjenje popratnih upalnih stanja kod srčanih bolesnika.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari