Vitaminoteka

Datum objave: 08. 07. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, visok unos prehrambenih vlakana tijekom trudnoće može smanjiti rizik od razvoja astme kod djece.

Istraživanje je započeto s trima skupinama skotnih mišica – jedne su bile hranjene hranom s niskim, druge s umjerenim, a treće s visokim udjelom vlakana. Njihovi potomci su kasnije, u odrasloj dobi bili izloženi prašinskim grinjama – poznatim okidačem astme kod ljudi.

Rezultati su pokazali da miševi čije su majke tijekom skotnosti bile na ishrani s visokim udjelom vlakana, nisu razvili simptome astme, dok su oni čije su majke imale ishranu s niskim udjelom vlakana, pokazali simptome slične astmi.

Daljnjim istraživanjem primijećeno je da su skotne mišice koje su unosile mnogo vlakana, pokazale izmjene u sastavu crijevne mikroflore – u njihovoj mikroflori nalazio se veći udio mikroorganizama koji razgradnjom prehrambenih vlakana proizvode korisne protuupalne tvari. Zamijećeno je da ove tvari putem krvi mogu doći do fetusa te smanjiti aktivnost gena Foxp3, koji je povezan s astmom.

Slične rezultate pokazala je i dodatno provedena analiza u kojoj je na uzorku od 40 trudnica zapaženo da je prehrana s visokim udjelom vlakana povezana s kasnijom nižom učestalosti posjeta liječnika zbog respiratornih smetnji djece tijekom prve godine života.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vlakna,

Komentari