Datum objave: 15. 04. 2015.

Poznato je da prebiotici mogu pomoći u regulaciji apetita odraslih, a u novoj studiji ispitan je utjecaj na apetit djece.

U studiji je sudjelovalo 42 djece s prekomjernom tjelesnom masom koja su bila podijeljena u dvije skupine. Interventna skupina svakodnevno je prije večere trebala unijeti određenu količinu prebiotičkih prehrambenih vlakana, dok je kontrolna skupina unosila maltodekstrin, probavljivi polisaharid koji je poslužio kao placebo.

Na početku i na kraju 16-tjednog perioda studije, djeci je bio ponuđen buffet-doručak te im je procijenjen stupanj sitosti prije i poslije obroka.

Rezultati su pokazali da je interventna skupina tijekom doručka na kraju istraživanja unijela 100 kcal manje te je pokazala veći stupanj sitosti nakon njega. Također, u usporedbi s kontrolnom skupinom, pokazala je i veći stupanj sitosti prije doručka.

Autori su zaključili kako unos prebiotika može dovesti do smanjenja unosa energije, a posljedično i tjelesne mase, te da prebiotici predstavljaju jedan od dodatnih pomoćnih „alata“ u borbi protiv epidemije dječje pretilosti.

Izvor: ASN Scientific Sessions at Experimental Biology 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: prebiotici,

Komentari