Maja Biličić

Datum objave: 01. 02. 2019.

Osobe koje su u svoju prehranu na nekoliko mjeseci uključile lješnjake popravile su razine dvaju mikronutrijenata, pokazala su istraživanja.

U istraživanju su sudjelovale 32 osobe starije od 55 godina koje su konzumirale 57 grama lješnjaka dnevno tijekom 16 tjedana.

Rezultati su pokazali povećanu koncentraciju magnezija u krvi te povećane razine vitamina E u urinu. Ovi su dobiveni podaci od osobite važnosti za starije osobe jer je riječ o skupini u kojoj postoji rizik od niskih koncentracija mikronutrijenata koji su povezani s bolestima starije dobi, među kojima je i Alzheimerova bolest.

Osim porasta u koncentraciji magnezija, analize krvi pokazale su i smanjenje u razini glukoze i lipoproteina niske gustoće (takozvanog „lošeg“ kolesterola).

Lješnjaci su riznica hranjivih tvari. Između ostalog, bogati su bakrom, vitaminom B6 i zdravim mastima, a njihovim uključivanjem u prehranu napravili biste samo malenu promjenu prehrambenih navika, no veliku što se tiče zdravlja.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: lješnjaci, magnezij, vitamin E,

Komentari