Vitaminoteka

Datum objave: 07. 12. 2015.

Tijekom drugog stanja ženama se preporučuje smanjenje unosa kofeina na maksimalnih 200 mg na dan, što otprilike odgovara dvjema šalicama kave, a razlog navedenom je što se smatra da bi veći unos mogao naštetiti plodu.

I dok je utjecaj kofeina na različite aspekta zdravlja ploda relativno dobro istražen, malo je podataka o utjecaju unosa kofeina tijekom trudnoće na kognitivne sposobnosti potomaka u djetinjstvu. No, upravo ovo su istražili američki stručnjaci u novom istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Epidemiology.

U analizi su korišteni podaci prikupljeni u jednom opsežnom epidemiološkom istraživanju koje je obuhvatilo 2 197 trudnica, a bilo je provedeno tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Razlog zbog kojeg su korišteni upravo ovi „stari“ podaci leži u činjenici da sredinom prošlog stoljeća trudnice nisu toliko pazile na unos kofeina, pa je i njegov unos bio veći od onog koji bi se zapazio u današnje doba.

Usporedbom podataka o unosu kofeina ispitanica, koji je bio procijenjen pokazateljima u krvi, i inteligencije i ponašanja njihove djece u dobi od 4-7 godina, zaključeno je da kofein ne djeluje štetno na kognitivni razvoj djece.

U prethodnom istraživanju ista je skupina znanstvenika zapazila i da unos kofeina ne utječe na rizik od pretilosti kod djece, stoga se smatra da trudnice mogu bez bojazni uživati u umjerenim količinama kave.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje, kava, trudnoća,

Komentari