Josip Rešetar

Datum objave: 01. 09. 2017.

Prema novijem istraživanju dnevni unos kave u količini od tri šalice je optimalan za smanjenje rizika od smrtnosti, dok je veći unos povezan s većim rizikom kod određene populacije.

U istraživanju su korištene informacije dobivene unutar opsežne europske studije EPIC koja je obuhvatila 520 000 ispitanika starijih od 35 godina iz 10 zemalja Europske unije. Prehrambeno ponašanje, koje je obuhvatilo i konzumaciju kave, bilježeno je putem posebnih prehrambenih upitnika u kombinaciji s intervjuom. Količina konzumirane kave je bilježena u mililitrima. Tijekom šesnaestogodišnje studije umrlo je ukupno 42 000 ispitanika od različitih uzroka smrti.

Rezultati, nakon primjene korekcije zbog životnog stila, su pokazali da žene i muškarci koji konzumiraju veću količinu kave imaju manji rizik od smrtnosti u odnosu na osobe koje ne konzumiraju kavu. Žene koje su unosile više kave dokazano su imale manji rizik za smrtnost od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Međutim, veća konzumacija kave kod žena je bila povezana i s većim rizikom od karcinoma jajnika. Dodatno, veća konzumacija kave kod žena i muškaraca bila je povezana s boljom funkcijom jetre, što je bilo vidljivo u zdravijem profilu metabolizma te boljem stanju imunosnog sustava, što se ogledalo u manjoj koncentraciji C reaktivnog proteina, lipoproteina i glikoliziranog hemoglobina.

Zaključno, znanstvenici pozivaju na oprez prilikom tumačenja rezultata same studije. Primjerice, volumen konzumirane kave nije direktno proporcionalan koncentraciji bioaktivnih komponenti što znači da Talijani, iako unose neupitno najmanji volumen napitka, ne unose nužno i najmanje blagotvornih spojeva. Drugi parametar koji se ne može eksperimentalno provjeriti je sociološki utjecaj ispijanja kave na opće zdravlje pojedinca.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari