Datum objave: 21. 01. 2015.

Poznato je da je visok unos cjelovitih žitarica povezan s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti te nekih vrsta karcinoma, no malo je istraživanja ispitalo povezanost unosa cjelovitih žitarica i smrtnosti.

Stoga je skupina američkih znanstvenika odlučila analizirati podatke o 118 085 muškaraca i žena te istražiti potencijalan pozitivan učinak cjelovitih žitarica. Podaci o ispitanicima, između ostalog, uključivali su i informacije o prehrambenim navikama, a bili su prikupljeni iz dva opsežna istraživanja koja su trajala preko 20 godina i u kojima je bilo zabilježeno gotovo 27 000 smrtnih slučajeva.

Rezultati su pokazali da je viši unos cjelovitih žitarica bio povezan s nižim rizikom od opće smrtnosti te smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Svako serviranje od 28 g cjelovitih žitarica dnevno, bilo je povezano s 5 % nižim rizikom od opće smrtnosti te čak 9 % nižim rizikom od smrtnosti zbog bolesti srca i krvnih žila. Ovi rezultati bili su neovisni o dobi, tjelesnoj masi, pušačkom statusu i razini tjelesne aktivnosti ispitanika.

Iako je poznato da visok unos cjelovitih žitarica može povoljno djelovati na rizik od, primjerice, kolorektalnog karcinoma, povezanost s nižom stopom smrtnosti od karcinoma općenito, nije primijećena u ovom istraživanju.

Izvor: JAMA Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žitarice,

Komentari