Datum objave: 27. 01. 2010.

Iako umjetni zaslađivači mogu zavarati tvoje okusne pupoljke, postoje saznanja da mozak nije tako lako prevariti.

Nekoliko je studija pokazalo da mozak posebnim mehanizmima ima sposobnost detekcije kalorija dok je hrana još u tvojim ustima. Tako su znanstvenici proučavali utjecaj raznih šećernih otopina na performansu biciklista koji su vozili sobni bicikl 60 minuta.

Tijekom tjelovježbe ispitanici su u različite dane ispirali usnu šupljinu sa otopinom ili glukoze ili saharina. Pokazalo se da je ispiranje usta otopinom glukoze dovelo do bolje performanse u usporedbi s otopinom saharina.

Kasnije su ispitanici ispirali usnu šupljinu otopinom ili samog saharina ili saharina u kombinaciji s kaloričnim šećerom maltodekstrinom. Iako su obje otopine imale iste okus, otopina koje je sadržavala maltodekstrin je ispoljila bolju performansu.

Budući da ispitanici nisu smjeli progutati otopine, rezultati jasno pokazuju da je mozak već u usnoj šupljini sposoban prepoznati energiju iz hrane.

Izvor: New Scientist

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zaslađivač,

Komentari