Antonia Vlašić

Datum objave: 04. 11. 2021.

Umjereni unos ugljikohidrata ima više utjecaja na zdravlje srca kod žena nego unos zasićenih masti, pokazalo je novo istraživanje provedeno u Australiji.

Kardiovaskularne bolesti jedan su od glavnih uzroka smrti kod žena. Neuravnotežena prehrana povećava rizik od bolesti srca, a time i rizik od ostalih bolesti poput pretilosti, dijabetesa, hipertenzije i dislipidemije.

Novo istraživanje je otkrilo kako se povećani dnevni unos ugljikohidrata povezuje s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati su pokazali da su žene, čiji je dnevni unos ugljikohidrata iznosio između 41% i 44,3% ukupnog energetskog unosa, imale niži rizik od bolesti srca u usporedbi sa ženama koje su unosile manje od 37% energije u obliku ugljikohidrata. Nadalje, povećani unos zasićenih masti ne povezuje se s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti kod žena, već s nižim rizikom od razvoja dijabetesa, pretilosti i hipertenzije.

Navedeni rezultati pokazuju suprotno od onoga što je dokazano u brojnim epidemiološkim studijama, a to je da zasićene masti nemaju utjecaj na ukupnu smrtnost i razvoj srčanih bolesti.

Autori ove studije objašnjavaju kako dosadašnja istraživanja, koja su otkrila da prehrana s niskim unosom masti ima preventivnu ulogu kod kardiovaskularnih bolesti, uglavnom su provedena na muškarcima te da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdile prehrambene smjernice s obzirom na spol. Naglašavaju kako su njihova istraživanja usmjerena na otkrivanje poveznica i stvaranje hipoteza te poticanje daljnjih studija.

Poznato je kako kvalitetni izvori ugljikohidrati, poput povrća i cjelovitih žitarica, mogu poboljšati zdravlje srca, dok izvori ugljikohidrata loše kvalitete, kao što su bijeli kruh i pekarski proizvodi, povećavaju rizik od srčanih bolesti. Isto tako, različite masti imaju različit utjecaj na zdravlje. Zbog toga je bitno usredotočiti se na kombinaciju hrane koju unosimo više nego na pojedinu namirnicu ili nutrijent.

Izvor: Monash University

Pošalji prijatelju na email

Komentari