Datum objave: 15. 10. 2015.

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da umjereni unos alkohola može imati određeni zaštitni učinak, i dok većina naglašava pozitivan utjecaj umjerene konzumacije vina, nedavno švedsko istraživanje je pokazalo potencijalno povoljno djelovanje pive.

Istraživanje je bilo provedeno na reprezentativnom uzorku sredovječne ženske populacije od oko 1 500 ispitanica, kod kojih je na početku istraživanja bio ispitan unos različitih alkoholnih pića. Ispitanice su bile praćene 32 godine, a tijekom ovog perioda zabilježeno je 185 slučajeva srčanog udara, 162 slučaja moždanog udara, 160 slučajeva dijabetesa i 345 slučajeva karcinoma.

Analiza prikupljenih podataka pokazala je kako je unos pive učestalosti 1-2 puta tjedno bio povezan s čak 30 % nižim rizikom od srčanog udara, u usporedbi većim ili manjim unosom. Dakle, umjereno uživanje piva pokazalo je potencijalna zaštitni učinak, a zanimljivo, ovo nije primijećeno za umjerenu konzumaciju vina.

S druge strane, rezultati su pokazali značajnu povezanost visokog unosa žestokih alkoholnih pića i većeg rizika od smrtnosti od karcinoma. U usporedbi s onima koje su žestoka pića pile rjeđe, kod ispitanica koje su ih pile češće primijećen je 50 % veći rizik.

Izvor: Scandinavian Journal of Primary Health Care

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari