Hipertenzija predstavlja jedan od vodećih promjenjivih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti te značajan uzrok morbiditeta i mortaliteta diljem svijeta. Prema procjenama, hipertenzija svake godine doprinosi više od 10,8 milijuna smrtnih slučajeva.
Unatoč naporima u prevenciji i liječenju, prevalencija hipertenzije se u posljednjih 30 godina udvostručila. S obzirom na ključnu ulogu prehrambenih navika u razvoju hipertenzije, istraživanja koja proučavaju njihovu ulogu u prevenciji spomenute bolesti dobivaju sve veći značaj.
Koenzim Q10 (CoQ10) je prirodan spoj koji pomaže našim stanicama u proizvodnji energije. Ima ključnu ulogu u procesu stvaranja energije unutar mitohondrija, gdje pomaže pretvoriti hranjive tvari u energiju. Nadalje, CoQ10 djeluje kao antioksidans, štiteći stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Iako ljudsko tijelo prirodno proizvodi CoQ10, njegove razine opadaju s godinama te se može unositi i putem hrane, poput mesa, ribe i orašastih plodova ili uzimati kao dodatak prehrani.
Prethodna istraživanja pokazuju da manjak CoQ10 može dovesti do brojnih kroničnih bolesti, uključujući hipertenziju, šećernu bolest i dislipidemiju, sugerirajući da bi spomenuti spoj mogao imati važnu ulogu u kontroli i prevenciji spomenutih stanja. Dosadašnja istraživanja o učincima CoQ10 na krvni tlak većinom su bila usmjerena na unos visokih doza, dok je uloga prehrambenih izvora CoQ10 nedovoljno istražena. Stoga je cilj nedavno provedene prospektivne kohortne studije bio istražiti povezanost dodatnog unosa CoQ10 iz namirnica biljnog i životinjskog porijekla s pojavom hipertenzije među odraslom populacijom koristeći podatke iz nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani u Kini (engl. China Health and Nutrition Survey, CHNS).
Studija je uključila 11 428 sudionika, prosječne dobi 41,7 ± 13,9 godina, čiji su podatci prikupljeni putem CHNS ankete. Unos CoQ10 iz prehrane procijenjen je metodom prisjećanja unosa hrane i vaganjem hrane. Novonastala hipertenzija definirana je kao srednji sistolički krvni tlak od 140 mmHg i više, srednji dijastolički krvni tlak od 90 mmHg i više, ukoliko je liječnik postavio dijagnozu hipertenzije ili sudionik koristi antihipertenzivne lijekove tijekom studije.
Prema rezultatima studije, umjereni unos CoQ10 iz hrane, u rasponu od 2,71 do 6,39 mg dnevno, povezan je s nižim rizikom razvoja hipertenzije. S povećanjem unosa prehrambenog CoQ10, rizik od razvoja hipertenzije postupno se smanjivao.
Međutim, kada je prehrambeni unos CoQ10 prešao 4 mg dnevno, rizik od razvoja hipertenzije pokazao je blagi uzlazni trend. Nadalje, viši unos CoQ10 iz namirnica životinjskog podrijetla, osobito iz crvenog mesa (preko 1,5 mg dnevno), povećava rizik od razvoja hipertenzije, dok unos CoQ10 iz namirnica biljnog podrijetla smanjuje rizik. Korisni učinci CoQ10 bili su izraženiji kod osoba koje ne konzumiraju alkohol te čija prehrana sadrži manje masti.
Zaključno, umjereni unos CoQ10 iz hrane može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije, dok prekomjeran unos može povećati rizik. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili rezultati studije, posebno uzimajući u obzir preciznije mjerenje cirkulirajućih razina CoQ10, ova studija ističe potencijalnu ulogu prehrambenog CoQ10 u primarnoj prevenciji hipertenzije.
Izvor: Nutrients