Prema određenim procjenama, na globalnoj razini se svakodnevno popije više od 2 milijarde šalica kave, a sve što se unosi u tako velikim količinama zaslužuje pozornost istraživača. Nekoliko istraživanja već je utvrdilo potencijalnu zaštitnu ulogu kave kod dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti, a nova analiza objavljena u časopisu Circulation, proširila je saznanja o potencijalnim koristima ovog omiljenog napitka.
Za potrebe analize, objedinjeni su podaci prikupljeni u nekoliko longitudinalnih istraživanja koja su okupila preko 208 000 žena i muškaraca. Ispitanicima su prehrambene navike bile ispitivane svake četiri godine, a sveukupno bili su praćeni i do 30 godina.
Rezultati analize pokazali su da je umjereni unos kave – definiran kao unos do pet šalica na dan, povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških oboljenja, dijabetesa tipa 2 i suicida.
Budući da je u analizu bila uključena i bezkofeinska kava, autori su zaključili kako svoje pozitivno djelovanje kava vjerojatno ne zahvaljuje isključivo zbog sadržaja kofeina. Nadalje, pozvali su i na oprez kod interpretacije rezultata jer su u analizi isključili eventualni negativan utjecaj konzumacije duhanskog dima i alkohola, koji su relativno česti kod pojedinaca koji redovito piju kavu. No, složili su se da svakodnevni umjereni unos kave može biti dio zdravog načina života.