Antonia Vlašić

Datum objave: 22. 02. 2022.

Novo istraživanje pokazalo je kako unos alkohola u količini manjoj od preporučenih vrijednosti, koje u Ujedinjenom Kraljevstvu iznose 10 manjih čaša vina tjedno, može utjecati na razvoj srčanih i cerebrovaskularnih bolesti.

Istraživanje je uključivalo 330 259 ispitanika u dobi između 40 i 69 godina koji su redovito konzumirali alkohol te su u razdoblju od sedam godina bili hospitalizirani zbog kardiovaskularnih bolesti. Ispitivali su se detalji vezani za njihovu tjednu konzumaciju alkohola i unos pojedinih vrsta alkohola poput piva, vina i žestokih alkoholnih pića. Iz istraživanja su bili isključeni svi sudionici koji su prestali konzumirati alkohol, nisu u potpunosti ispunili upitnike o unosu alkohola te oni koji su već prije oboljeli od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati su pokazali kako ispitanici koji su tjedno konzumirali manje količine alkohola od preporučenih također imali povećani rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, i to za 23%.

Iako se do sada smatralo kako konzumacija jedne do dviju čaša vina na dan može povoljno utjecati na zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti, rezultati ove studije pokazuju suprotno. Ispitanici koji su konzumirali bilo koju vrstu alkohola, pa tako i vino, u količini čak i manjoj od preporučene, imali su povišeni rizik od srčanih oboljenja.

Autori studije smatraju kako je pogrešno razmišljanje da niski do umjereni unos alkohola doprinosi srčanom zdravlju te kako bi u budućnosti trebalo promijeniti preporuke vezane za unos alkohola i smanjiti njegovu konzumaciju.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari