Umjerena tjelovježba smanjuje rizik od razvoja raka jajnika

Datum objave: 24. 05. 2005.

Revizijom upitnika koje je ispunilo oko 2600 žena, od kojih su njih 442 imale dijagnosticiran rak jajnika, kanadski istraživači su uočili da postoji pozitivna veza između smanjenog rizika od razvoja raka jajnika i umjerene tjelovježbe.

Istraživači su uočili da su žene koje su redovito pješačile, igrale golf, bavile se vrtlarstvom, društvenim plesom, i drugim oblicima umjerene tjelesne aktivnosti umjerena tjelesna aktivnost, imale manji rizik za razvoj raka jajanika. Isto tako su uočili da intenzivnija tjelesna aktivnost poput plivanja, trčanja, vožnje bicikla isl., nije utjecala na smanjenje rizika od spomenute bolesti.
Istim istraživanjem pokazano je i da žene čiji posao zahtijeva neki oblik tjelesne aktivnosti, za razliku od žena koje svoj radni dan uglavnom provode sjedeći, imaju manji rizik za razvoj raka jajnika.

Autori naglašavaju da bi njihovi rezultati trebali biti potpora u usvajanju zdravijih životnih navika, posebice jer rak jajnika često ima loše prognoze, a tjelesna aktivnost je je čimbenik rizika koji se vrlo lako može okrenuti u svoju korist.

International Journal of Cancer

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba, žene,

Komentari