Ela Lučić

Datum objave: 14. 04. 2020.

Konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano s rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pokazala je metaanaliza koju su predvodili istraživači s Harvarda.

Veza između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti bila je tema intenzivne rasprave u znanstvenoj zajednici posljednjih desetljeća. Samo u posljednjih 12 mjeseci, tri objavljene studije izvijestile su o suprotnim rezultatima. 

Istraživači su analizirali zdravstvene podatke 173 563 žena i 90 214 muškaraca koji nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 ili karcinoma na početku studije. Tijekom 32-godišnjeg praćenja, koristili su ponavljajuća mjerenja vezana uz prehranu kako bi dobili detaljnu sliku potencijalno zbunjujućih životnih čimbenika, poput visokog indeksa tjelesne mase i konzumacije crvenoga mesa.

Analizom prikupljenih podataka nije se utvrdila povezanost između umjerene konzumacije jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti. 

Rezultati metaanalize podupiru ovo otkriće kada se govori o američkoj i europskoj populaciji, međutim, pojedini dokazi ukazuju da umjerena konzumacija jaja može biti povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u azijskoj populaciji, iako to može biti rezultat njihovog cjelokupnog načina prehrane.

Koautori studije navode da, iako umjerena konzumacija jaja može biti dio pravilnog načina prehrane, to nije od suštinskog značaja. Smatraju kako postoji niz drugih namirnica koje se mogu uključiti u doručak, poput tosta od cjelovitih žitarica, jogurta i voća.

Izvor: Harvard T.H. Chan School of Public Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak, jaja, kardiovaskularno zdravlje,

Komentari