Maja Biličić

Datum objave: 26. 04. 2019.

Nedavnim istraživanjem potvrđeno je da umjerena konzumacija alkoholnih pića značajno povećava rizik od visokog krvnog tlaka ili hipertenzije.

U svrhu istraživanja znanstvenici su analizirali podatke 17 059 pojedinaca iz razdoblja od 1988. do 1994. godine. Ispitanike su raspodijelili u tri skupine. U jednoj su skupini bili ispitanici koji nikada nisu pili alkoholna pića, u drugoj su bili oni koji su pili 7 do 13 alkoholnih pića tjedno (umjerena konzumacija), a u trećoj su bili oni koji su pili više od 14 alkoholnih pića tjedno (učestala konzumacija).

Znanstvenici su izmjerili krvni tlak ispitanika uzevši u obzir smjernice kojima je određeno da hipertenziju 1. stupnja označava sistolički krvni tlak 130-139 mmHg i dijastolički 80-89 mmHg, a hipertenziju 2. stupnja sistolički krvni tlak iznad 140 mmHg i dijastolički iznad 90 mmHg. U obzir su pri analizi uzeli dob, spol, rasu, prihode i kardiovaskularni rizik kako bi mogli razlikovati utjecaj konzumacije alkoholnih pića od drugih čimbenika rizika za hipertenziju.

Podaci su pokazali da osobe koje alkoholna pića konzumiraju umjereno, u usporedbi s onima koji ih ne konzumiraju uopće, imaju 53% veći rizik od hipertenzije 1. stupnja i dvaput veći rizik od hipertenzije 2. stupnja. Ovaj je rizik osobito izražen kod osoba koji učestalo konzumiraju alkoholna pića (69% veći rizik od hipertenzije 1. stupnja i 2,4 puta veći rizik od hipertenzije 2. stupnja).

Drugim riječima, krvni je tlak osoba koje nisu konzumirale alkoholna pića bio 109/67 mmHg, osoba koje ih umjereno konzumiraju 128/79 mmHg i osoba koje ih često konzumiraju 153/82 mmHg.

Nisu pronađene značajne razlike u krvnom tlaku i konzumaciji alkoholnih pića među spolovima ili rasama. Znanstvenicima je u planu detaljno analizirati kako demografski čimbenici mogu utjecati na vezu između krvnog tlaka i konzumacije alkoholnih pića.

Izvor: American College of Cardiology's 68th Annual Scientific Session

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, hipertenzija, visok krvni tlak,

Komentari