Ela Lučić

Datum objave: 01. 12. 2020.

Ključna briga kod bolesnika s COVID-19 bolesti je razvoj respiratornog zatajenja uzrokovanog upalom pluća, ali još jedan česti problem koji doprinosi negativnom ishodu je stvaranje krvnih ugrušaka (tromboza)

Mehanizmi koji vode od plućne infekcije do sistemske koagulopatije u slučaju COVID-19 bolesti još nisu u potpunosti razjašnjeni. U prethodnim je studijama uočeno kako se ozbiljni nedostatak vitamina K kod bolesnika u kritičnom stanju može pogrešno dijagnosticirati kao diseminirana intravaskularna koagulacija. To je stanje koje karakterizira stvaranje malih krvnih ugrušaka u cijelom krvotoku, što blokira prolazak krvi kroz male krvne žile. Vitamin K ima presudnu ulogu u aktivaciji prokoagulacijskih i antikoagulacijskih čimbenika u jetri te aktivaciji sintetiziranog proteina S, što se pokazalo važnim u prevenciji tromboze.

Znanstvenici smatraju kako nedovoljna aktivacija matriksnog GLA proteina ovisna o vitaminu K ostavlja elastična vlakna nezaštićenima u slučaju COVID-19 bolesti. Autori preglednog rada ukazuju kako je endotelna aktivacija proteina S ovisna o vitaminu K također ugrožena u slučaju COVID-19 bolesti, što može dovesti do pojave zgrušavanja. Smatraju kako nedovoljna aktivacija proteina S u stijenkama krvnih žila i matriksnog GLA proteina u plućima može dovesti do povećanog rizika od pojave tromboze, odnosno oštećenja pluća.

S obzirom da je vitamin K važan za regulaciju zdravlja pluća i zgrušavanja krvi, nedostatak vitamina K tijekom COVID-19 bolesti može pogoršati oba problema, objašnjavaju znanstvenici.

U slučaju nedostatka vitamina K, on se preferirano transportira u jetru za aktivaciju spomenutih prokoagulacijskih čimbenika, na štetu ekstrahepatičnih proteina ovisnih o vitaminu K, poput matriksnog GLA proteina.

Potencijalna uloga primjene vitamina K kao dodatka prehrani u sprečavanju razvoja i napredovanja COVID-19 bolesti ostaje u velikoj mjeri neistražena. Autori studije zaključuju kako je potrebna temeljita procjena terapijskog potencijala vitamina K u slučaju COVID-19 bolesti. Za razliku od ostalih strategija liječenja koje se trenutno razvijaju, vitamin K nema poznate nepovoljne učinke u onih bolesnika koji ne koriste antagoniste vitamina K. Nadalje, proizvodnja vitamina K relativno je jednostavna i jeftina. Iz navedenih razloga, njegova učinkovitost može se brzo i jeftino procijeniti u kliničkim ispitivanjima, te se u konačnici može lako primijeniti ako se pokaže učinkovitim.

Izvor: The British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, vitamin K,

Komentari