Vitaminoteka

Datum objave: 05. 10. 2015.

U nedavnom izdanju časopisa JAMA Ophtalmology objavljena je studija koja je za cilj imala utvrditi potencijalnu vezu između statusa vitamina D i rizika za pojavu makularne degeneracije u populaciji žena između 54 i 74 godine starosti.

Status vitamina D u 1230 ispitanica određen je mjerenjem razine biomarkera vitamina D u serumu koji odražava ukupni unos hranom, dodacima prehrani te izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Rezultati su pokazali kako nedovoljan unos vitamina D može povećati rizik za razvoj makularne degeneracije, pogotovo u onih pojedinaca s povećanim genetskim rizikom. Konkretno, žene s niskim statusom vitamina D (< 30 nmol/L) i genetskom predispozicijom imale su 6-7 puta veći rizik od razvoja makularne degeneracije oka u usporedbi s ženama čiji je status vitamina D bio adekvatan i koje nisu imale nasljedni čimbenik razvoja bolesti. Ipak, autori ističu kako s unosom vitamina D ne treba pretjerivati. Osobito iz razloqa što u studiji povećanje razine vitamina D iznad preporučenih vrijednosti nije imalo pozitivan utjecaj na dodatno smanjenje rizika.

Za većinu ljudi, izlaganje 10% površine tijela suncu 15 do 30 minuta na dan može biti dovoljno za osiguravanje adekvatne količine vitamina D. Međutim, tijekom zimskih mjeseci izloženost suncu može biti nedovoljna te će zadovoljenje potreba za vitaminom D zahtijevati i dodatni unos hranom. Namirnice koje predstavljaju dobar izvor vitamina D uključuju masnu ribu kao što su losos i skuša te obogaćenu hranu poput mlijeka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: oči, vitamin D,

Komentari