Magdalena Klepo

Datum objave: 03. 07. 2024.

Pretilost i prekomjerna tjelesna masa predstavljaju globalni zdravstveni problem koji doprinosi razvoju kroničnih bolesti, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih bolesti.

Učinkovite strategije za prevenciju pretilosti i upravljanje tjelesnom masom ključne su za sprječavanje razvoja spomenutih komorbiditeta. U posljednje vrijeme, crijevna mikrobiota prepoznata je kao ključni čimbenik u regulaciji fizioloških i patofizioloških procesa domaćina. Istraživanja pokazuju da crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u regulaciji upale, skladištenju masti i metabolizmu glukoze. Posebnu pažnju u tom kontekstu privukli su prebiotici, poput fermentabilnih prehrambenih vlakana, koja potiču rast korisnih bakterija, kao što su Bifidobacterium i Lactobacillus.

Rezistentni škrob predstavlja vrstu fermentabilnih prehrambenih vlakana koji se ne probavlja u tankom crijevu, već se fermentira u debelom crijevu, djelujući tako na crijevnu mikrobiotu. Studije su izvijestile da rezistentni škrob može smanjiti ukupnu tjelesnu masu, osobito visceralnu masnoću. S ciljem boljeg razumijevanja uloge rezistentnog škroba u modulaciji crijevne mikrobiote i metaboličkih fenotipova, provedena je randomizirana, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija na ljudima s prekomjernom tjelesnom masom.

Istraživači su u studiju uključili ukupno 37 sudionika, dobi 25 do 41 godinu, s indeksom tjelesne mase (ITM) ≥24 kg/m2 i/ili opsegom struka ≥ 85 cm za muškarce i ≥ 80 cm za žene. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala dodatak rezistentnog škroba u dozi od 40 g i kontrolnu skupinu koja je primala placebo. Svi su sudionici konzumirali pripremljeni dodatak prehrani dva puta dnevno, 10-15 minuta prije obroka. Studija je trajala u razdoblju od 20 tjedana, podijeljenih u dva bloka od po osam tjedana, s četverotjednim razdobljem pauze.

Tijekom studije, svi su se sudionici pridržavali dijete s jednakom kalorijskom vrijednošću. Na kraju svakog razdoblja od osam tjedana, od sudionika su prikupljeni uzorci krvi, urina i stolice, kao i podaci o tjelesnoj masi, udjelima visceralnog i potkožnog masnog tkiva, opsegu struka, lipidnom profilu, osjetljivosti na inzulin i crijevnom mikrobiomu.

Uočeno je smanjenje tjelesne mase u intervencijskoj skupini od oko 2,81 kg, dok značajne promjene nisu zabilježene u placebo skupini. Tijekom razdoblja intervencije, tjelesna masa, opseg struka i masno tkivo sudionika smanjivali su se od 2. tjedna nadalje.

Udio visceralnog i potkožnog masnog tkiva bili su značajno smanjeni nakon uzimanja dodataka rezistentnog škroba. Nadalje, u intervencijskoj je skupini došlo do poboljšanja osjetljivosti na inzulin.

Znanstvenici zaključuju da uključivanje rezistentnog škroba u svakodnevnu prehranu predstavlja učinkovit pristup za liječenje pretilosti i povezanih metaboličkih stanja. Promjenom sastava crijevne mikrobiote može se regulirati energetska ravnoteža i unaprijediti opće zdravlje, što otvara novi pristup usmjeren na prevenciju pretilosti i upravljanje prekomjernom tjelesnom masom.

Izvor: Nature Metabolism

Pošalji prijatelju na email

Komentari