Lora Štrbac

Datum objave: 01. 01. 2024.

U današnjem suvremenom svijetu, sve više pojedinaca suočava se s depresijom koja negativno utječe na kvalitetu sna, smanjuje razinu energije i uzrokuje poremećaj apetita. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se da će ovaj mentalni poremećaj zahvatiti čak 280 milijuna ljudi diljem svijeta, a te brojke nastavljaju rasti, posebno nakon pandemije COVID-19.

Prethodna istraživanja ističu da su prehrana, genetika, okoliš i hormoni ključni čimbenici u razvoju depresije, s uočenim promjenama u razinama neurotransmitera poput serotonina, dopamina i GABA-e koji imaju ulogu u regulaciji raspoloženja, motivacije i stresa. Zbog dugotrajne zabrinutosti o učinkovitosti i poteškoćama povezanim s upotrebom antidepresiva, javlja se značajan interes za istraživanje prirodnih metoda liječenja. Poznato je da dugolančane masne kiseline, osobito EPA i DHA, odnosno omega-3 masne kiseline, imaju značajne prednosti, uključujući protuupalna i neuroupalna inhibicijska djelovanja.

Stoga je nova studija provela meta-analizu koja istražuje učinak uzimanja omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani na simptome depresije. Istraživači su pregledali baze podataka poput PubMed-a, Scopus-a, Embase-a, Web of Science-a i Cochrane Central Library kako bi usporedili različite meta-analize.

Rezultati istraživanja su pokazali značajan pozitivan učinak dodataka omega-3 masnih kiselina na poboljšanje simptoma depresije u većini proučenih studija. Učinkovite doze dodataka kretale su od 0,09 - 3,4 g DHA i 0,009 - 6,2 g EPA.

Osim toga, istraživači su primijetili da je povezanost bila izraženija kod osoba s velikim depresivnim poremećajem (MDD) u usporedbi s onima koji su imale blage ili umjerene simptome depresije. Nadalje, utvrdili su izravan odnos između doze omega-3 masnih kiselina i učinka na depresiju, pri čemu EPA pokazuje veći učinak na simptome depresije u odnosu na DHA.

Na temelju ovih rezultata, istraživači su zaključili da omega-3 masne kiseline u obliku dodataka prehrani mogu predstavljati učinkoviti dodatni terapijski pristup u olakšavanju simptoma depresije. Unatoč pozitivnim nalazima, istraživači naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se potpuno razumjeli čimbenici poput doze, vremenski period uzimanja dodataka i razlika među spolovima.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari