Ela Lučić

Datum objave: 10. 04. 2020.

Skupina znanstvenika sastavila je popis ključnih otkrića o ulozi mikronutrijenata u potpori imunosnom sustavu, posebno u borbi protiv virusnih infekcija, što bi moglo koristiti za educiranje potrošača u svjetlu pandemije koronavirusom.

Dobivena saznanja pružit će puno prilika kompanijama koje proizvode hranu i dodatke prehrani, primjerice mogućnost zagovaranja uloge mikronutrijenata te informiranje potrošača o vrsti i ulozi proizvoda koje prodaju. Zapravo, već postoji prava pomama za dodacima prehrani zbog epidemije virusa u mnogim zemljama, uključujući Kinu i Singapur. Međutim, vlasti su upozorile kompanije da budu oprezne u pogledu zdravstvenih tvrdnji koje iznose u vezi s koronavirusom

Skupina znanstvenika pregledala je dokaze o mikronutrijentima poput vitamina A, C, D, E, cinka, željeza, selena, bakra i magnezija. U slučaju postojanja nedostatka ili graničnih vrijednosti ovih mikronutrijenata, moguć je negativan utjecaj na funkciju imunosnog sustava, što može umanjiti otpornost na infekciju. 

Mikronutrijenti djeluju kao potpora urođenom i stečenom imunitetu. Primjerice, oni su od vitalnog značaja za funkciju bijelih krvnih stanica u aktiviranju urođenog i stečenog imuniteta. Također, mogu pomoći u pravilnom funkcioniranju stanica i njihovom prianjanju kako bi se spriječio ulazak bakterija. U slučaju infekcije, tijelo troši više mikronutrijenata, posebno vitamina C, stoga je potrebno unositi odgovarajuće količine tih mikronutrijenata u borbi protiv infekcije. 

Pregledom trenutnih istraživanja u vezi vitamina C ustanovljeno je da se njime mogu spriječiti i liječiti respiratorne i sistemske infekcije, poboljšavajući funkciju imunosnih stanica. Znanstvenici su preporučili unos vitamina C od najmanje 200 mg dnevno kako bi se smanjio rizik od infekcije, a veću dozu od 1-2 g dnevno kako bi se smanjila ozbiljnost infekcije. Kina se nalazi usred provođenja kliničkih ispitivanja kako bi se istražio učinak vitamina C na pacijente oboljele od virusa COVID-19. 

Nadalje, istraživači ističu važnost vitamina D jer mnoge stanice imunosnog sustava sadrže receptore vitamina D koji utječu na njihovu funkciju. Ovaj „sunčani vitamin“ potiče diferencijaciju monocita u makrofage te povećava njihovu sposobnost djelovanja, ističu autori ovog preglednog rada.

Znanstvenici priznaju da postoje nedosljednosti u postojećim dokazima o koristima vitamina C, međutim, objasnili su da je to zbog načina na koji je istraživanje dizajnirano. Navode kako su provedena mnoga ispitivanja vitamina C na populacijama kod kojih je već zabilježen adekvatan status ispitivanog vitamina, stoga nisu uočene velike razlike u imunosnoj funkciji kada su ti ispitanici uzimali vitamin C u obliku dodatka prehrani. Otuda proizlazi oprečnost u rezultatima – mnogo studija nije pokazalo učinak ili utjecaj, ali razlog tome je izbor populacija koje se ispituju.

Izvor: NutraIngredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari