Lora Štrbac

Datum objave: 15. 08. 2023.

Osteoartritis, poznat i kao degenerativna bolest zglobova, predstavlja kronično stanje koje zahvaća zglobove i uzrokuje propadanje ili degeneraciju zglobne hrskavice. Slično osteoporozi, ova bolest češće pogađa stariju populaciju te može izazvati ozbiljne poteškoće u kretanju. Glavni uzrok obično leži u postupnom trošenju hrskavice, no važno je napomenuti da postoje i mnogi drugi čimbenici koji mogu pridonijeti nastanku ove bolesti. Među raznim oblicima artritisa, osteoartritis je najčešći. U svjetlu novih istraživanja, jedna od mogućnosti za olakšavanje simptoma osteoartritisa jest korištenje kurkume.

Stoljećima se kurkuma koristi u tradicionalnoj medicini Kine i Indije za liječenje rana, infekcija i mnogih kožnih problema. Prema Američkom botaničkom vijeću, ovaj začin, često korišten u indijskoj kuhinji, pokazao se korisnim u smanjenju bolova. Kurkuma sadrži fitokemikaliju kurkumin, koja se pokazala kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja. Istraživanja sugeriraju da kurkumin može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti i dijabetesa tipa 2, te da ima blagotvorno djelovanje u borbi protiv karcinoma dojke i debelog crijeva. Osim toga, kurkumin djeluje kao prirodni antibiotik koji jača probavu i poboljšava crijevnu mikrobiotu.

Brojne studije sve više pridodaju dokaza koji podupiru potencijalne zdravstvene prednosti kurkume i kurkuminoida. Rastuća svijest potrošača i razumijevanje mogućih dobrobiti ovog botaničkog sastojka vidljivi su kroz povećanje prodaje kurkume, a istraživanja su pokazala da je čak 86% korisnika dodataka upoznato s djelovanjem kurkumina, odnosno kurkume.

Nova studija uključila je 134 osobe s blagim osteoartritisom koljena. Sudionici su nasumično podijeljeni u tri skupine: jedna skupina je primala placebo, dok su druge dvije skupine dobivale dnevno 250 mg ili 500 mg dodatka kurkumina. Nakon dvanaest tjedana uzimanja, obje skupine koje su primale kurkumin doživjele su značajna poboljšanja u ukupnom indeksu osteoartritisa, smanjenju boli, ukočenosti i poboljšanju fizičke funkcije, što je ocijenjeno korištenjem vizualne analogne ljestvice.

Prva poboljšanja u sposobnosti hodanja i smanjenju boli primijećena su već pet dana nakon početka uzimanja dodataka. Također su zabilježena značajna poboljšanja u performansama hodanja, ekstenziji koljena i snazi mišića savijanja, u usporedbi s placebom.

Dodatno, primijećena su značajna smanjenja različitih markera upale i poboljšanje biomarkera oštećenja hrskavice, posebno MMP-3 enzima odgovornog za razgradnju hrskavice. Smanjenje ovih biomarkera upale i oštećenja hrskavice primijećeno je samo u skupini koja je primala visoke doze od 500 mg kurkumina.

U zaključku, dodatak kurkumina ima ranu korist i nastavlja podržavati funkcionalnost mišićno-koštanog sustava, uključujući zdravlje hrskavice.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, Kurkumin, osteoartritis, Upala,

Komentari